Beef Stew with Meatball
Bahan-bahan ( 8-10 orang )
- MEATBALL:
- 700gm daging cincang/kisar
- 170gm biskut cream cracker (hancurkan)
- 6 ulas bawang putih (tumbuk lumat)
- 1 inchi halia (tumbuk lumat)
- 1 sdb garam
- 1 1/2 sdb serbuk lada sulah
- 2 sdb tepung jagung
- sedikit daun sup (potong halus)
- 1 biji telur
- 2 biji telur (untuk menggoreng)
- BAHAN STEW:
- 1 inchi halia
- 10-15 tangkai cili kering
- 8 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- 1 sdk oregano (optional)
- 100gm @ 1 tin kecil tomato puree
- 115gm @ 1/2 botol kecil sos tomato
- 3 liter air
- 1 batang tulang rusuk lembu (potong kecil dan rebus dahulu. Ketepikan bersama stoknya sekali)
- 1 sdb tepung jagung (bancuh bersama sedikit air)
- 2 biji carrot (potong segiempat tepat)
- 7 biji kentang (potong 4 menegak dan goreng)
- Kobis bunga
- P/S: Jika tak ada tomato puree, masukkan saja 1 botol kecil tomato sos sebagai gantinya.
Cara-cara
- MEATBALL: Campurkan semua bahan (kecuali 2 biji telur untuk menggoreng), dan gaul sebati.
- Bentukkan bebola (saiz jangan terlalu kecil sbb biasanya saiz untuk stew agak besar).
- Gaulkan ke dalam telur yang dipukul dahulu sebelum menggoreng.
- STEW: Kisar halia, cili kering, bawang putih dan bawang merah. Kemudian, tumis bahan ini sehingga garing.
- Masukkan pula tulang bersama-sama air stoknya sekali. Kemudian, tambahkan lagi air (3liter).
- Apabila sudah mendidih, masukkan tomato puree& tomato sos. Kacau.
- Masuk pula garam, serbuk perisa (jika suka), kobis bunga dan carrot.
- Bila kobis & carrot sudah separuh masak, masukkan air campuran tepung jagung.
- Akhir sekali, masukkan meatball dan kentang goreng.
- Kacau sedikit dan matikan api. Boleh dihidang bersama garlic bread atau apa-apa jua hidangan bersesuaian.
- P/S: Tak semestinya guna tulang rusuk lembu. Boleh juga guna any other parts ataupun tulang-tulang ayam seperti kaki, leher etc.. dengan timbangan yang setara.
No comments:
Post a Comment